TY - JOUR ID - 132662 TI - تاثیر پساب فاضلاب شهری و روش‎های نوین آبیاری بر خواص زعفران JO - علوم و مهندسی آب و فاضلاب JA - JWWSE LA - fa SN - 2588-3941 AU - چوپان, یحیی AU - هزارجریبی, ابوطالب AU - قربانی, خلیل AU - حسام, موسی AU - خاشعی سیوکی, عباس AD - گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان AD - گروه مهندسی آب دانشگاه گرگان AD - دانشیار گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان AD - گروه مهندسی آب دانشگاه بیرجند Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 6 IS - 1 SP - 52 EP - 60 KW - پساب فاضلاب KW - زیر سطحی KW - آب چاه KW - گیاه زعفران DO - 10.22112/jwwse.2020.230301.1208 N2 - زعفران گیاهی با ارزش غذایی و تجاری بالا است که در صورت کیفیت بالا ارزش ریالی خوبی به‎همراه دارد. بدین منظور تحقیقی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با دو فاکتور نوع منبع آبیاری (آب چاه W1 و پساب تصفیه شده فاضلاب شهری W2) و نوع سیستم آبیاری (سطحی S1 و زیر سطحی S2) با سه تکرار انجام شد. براساس نتایج آنالیز شیمیایی، پساب فاضلاب تصفیه شده در تصفیه‎خانه تربت­حیدریه در حد استاندارد آبیاری محصولات است. نتایج میانگین مربعات نشان دادند، صفات کمی زعفران در فاکتور نوع منبع آبیاری و  اثر متقابل دو فاکتور نوع منبع آبیاری و نوع سیستم آبیاری، همه صفات غیر معنی‎دار شدند. نتایج میانگین مربعات صفات کیفی زعفران در فاکتور نوع منبع آبیاری و اثر متقابل دو فاکتور، جز در صفات رطوبت و کلیفرم کل، که در سطح احتمال یک درصد معنی‎دار  شده­اند،  بقیه صفات غیر معنی‎دار شدند.  براساس نتایج بهترین عملکرد برای صفات تعداد گل، وزن خشک کلاله و وزن خشک خامه برای تیمار W1S1 به‎دست آمد و تیمارهای پساب فاضلاب نیز تفاوت معنی‎داری نشان ندادند. هم‎چنین برای صفات کیفی پیروکسین، کروسین، سافرانال و کلیفرم کل، بیشترین  مقدار در تیمار W2S2 مشاهده شد و تیمارهای پساب فاضلاب اثر مخربی بر کیفیت محصول نداشتند. UR - https://www.jwwse.ir/article_132662.html L1 - https://www.jwwse.ir/article_132662_2d9db15a3d8ea0c3aaaab0eac525f5d2.pdf ER -