%0 Journal Article %T مطالعه فرآیند استخراج شکر از نیشکر از منظر مصرف آب و ارائه راه‎کارهایی به‎منظور کاهش مصرف با استفاده از منابع آب نامتعارف %J علوم و مهندسی آب و فاضلاب %I انجمن آب و فاضلاب ایران %Z 2588-3941 %A صرافزاده, محمد حسین %A اصغرنژاد, هاشم %D 2019 %\ 09/23/2019 %V 4 %N 3 %P 50-60 %! مطالعه فرآیند استخراج شکر از نیشکر از منظر مصرف آب و ارائه راه‎کارهایی به‎منظور کاهش مصرف با استفاده از منابع آب نامتعارف %K کارخانه قندوشکر %K نیشکر %K آب؛ فاضلاب %K تصفیه %K بازیافت آب %R 10.22112/jwwse.2019.187998.1159 %X سالانه تقریباً 95 میلیارد مترمکعب آب در سطح کشور به ‎مصرف می‌رسد که از این مقدار حدود 8/1% آن، در بخش صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. کارخانجات قند و شکر جزء پرمصرف‌ترین کارخانجات از منظر مصرف آب به‎شمار می‌آیند. در کارخانجات قند و شکر ایران، به‎طور تقریبی به‎ازای هر تن نیشکر ورودی بین 22 تا 27 مترمکعب آب به ‎مصرف می‌رسد، در حالی‎که این رقم برای کارخانجات قند و شکر در سطح دنیا، حدود 11 مترمکعب به‎ازای هرتن نیشکر است. از سوی دیگر، بار آلی موجود در فاضلاب این کارخانه‎ها بسیار زیاد است. لذا تصفیه فاضلاب به‎منظور کاهش بار آلی و بازچرخانی آب امری ضروری است. با استفاده از بازچرخانی آب، میزان آب تازه مصرفی در این واحدها می‌تواند تا حد بسیار زیادی کاهش یافته و از عواقب زیست‎محیطی ناشی از این فاضلاب‎ها جلوگیری شود. در تحقیق حاضر، ضمن معرفی فرآیند تولید شکر از نیشکر و بررسی میزان آب مصرفی در بخش‎های مختلف این فرآیند، امکان کاهش مصرف آب و تولید فاضلاب در یک واحد صنعتی تولید شکر از نیشکر از جنبه‎های گوناگون مورد بررسی قرار می‎گیرد. چهار روش عمده برای کاهش مصرف آب و تولید فاضلاب در کارخانجات قند و شکر عبارتند از: جمع‌آوری آب باران، استفاده از آب موجود در نیشکر، بازچرخانی آب و تصفیه فاضلاب و بازیافت پساب که هر مورد مطالعه و بررسی شده و در هر مورد راه‎کارها و پارامترهای مهم، معرفی می‌شود. در بخش تصفیه فاضلاب، استفاده از روش‌های نوین تصفیه نظیر گرانول‌های هوازی به‌عنوان بهترین روش تصفیه خواهد بود. %U https://www.jwwse.ir/article_104028_032406356a60b672f981a9865202624c.pdf