@article { author = {khanjani, mohammad hossein and Hajirezaee, Saeid}, title = {A Review of the Use of Unconventional Waters in the Aquaculture Industry}, journal = {Journal of Water and Wastewater Science and Engineering}, volume = {5}, number = {1}, pages = {4-13}, year = {2020}, publisher = {}, issn = {2588-3941}, eissn = {2588-395X}, doi = {10.22112/jwwse.2020.177096.1154}, abstract = {The aquaculture industry has experienced the fastest growth in the food industry with an annual growth of 8.9% since 1970. This industry has grown steadily over the last five decades, supplying nearly half of the fish consumed by human. As the population grows, one of the major challenges ahead will be human nutrition. Aquaculture can play a key role in tackling poverty and hunger. In sustainable aquaculture, the water source (quantity and quality) is important so that optimal fish production depends on the physical, chemical and biological quality of the water. The limitation and reduction of fresh water resources, population growth and increasing demand for fishery products have led to unconventional waters to be used in the aquaculture industry. Unconventional waters include recycled water, wastewater, and saline water. In different countries, these water resources have been used for producing aquatic species to provide food and protein. The most important limiting factor for the use of unconventional waters is their quality which can be used for aquaculture after physical, chemical and biological treatment. Due to the limited water resources of the country, the use of unconventional waters is very effective and efficient in drought management and is also one of the ways of developing the fisheries sector. In this paper, the necessity of using unconventional waters in the aquaculture industry (fish, shrimp, algae, and Artemia) will investigate.}, keywords = {production,aquaculture,Water Quality,Unconventional waters}, title_fa = {مروری بر کاربرد آب‎های نامتعارف در صنعت آبزی‎پروری}, abstract_fa = {صنعت آبزی‎پروری با رشد سالانه 9/8% از سال 1970، سریع­ترین رشد در صنعت غذایی را به‎خود اختصاص داده است. این صنعت به‎طور پیوسته در پنج دهه اخیر رشد یافته و تقریبا نیمی از همه ماهیانی که به مصرف انسان می‎رسد را تامین می‎کند. با افزایش جمعیت احتمالاً یکی از چالش­های بزرگ پیش رو در آینده تغذیه انسان­ها خواهد بود. آبزی‎پروری می‎تواند نقش کلیدی در مقابله با فقر و گرسنگی بازی کند. در آبزی‎پروری پایدار منبع آب (کمیت و کیفیت) حائز اهمیت است، به‎طوری‎که تولید بهینه ماهی بستگی به کیفیت فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی آب دارد. محدودیت و کاهش منابع آب شیرین، افزایش جمعیت و همچنین افزایش تقاضا برای محصولات شیلاتی سبب شده است که آب‎های نامتعارف در آبزی‎پروری به‎کارگیری شود. آب‎های نامتعارف شامل: آب‎های بازیافتی، پساب و آب‎های شور هستند. در کشورهای مختلف از این منابع آبی برای پرورش انواع آبزیان به‎منظور تامین غذا و پروتئین استفاده شده است. مهم‎ترین عامل محدودیت‎زا برای استفاده از آب‎های نامتعارف، کیفیت آن‎ها بوده که پس از تصفیه فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی قابلیت استفاده در آبزی‎پروری را دارند. استفاده از آب‎های نامتعارف با توجه به محدودیت منابع آبی کشور در مدیریت خشکسالی بسیار مؤثر و کارآمد است و هم‎چنین یکی از راه‎های توسعه بخش شیلات محسوب می‎شود. در این مقاله ضرورت استفاده از آب‎های نامتعارف در صنعت آبزی‎پروری (ماهی، میگو، جلبک و آرتمیا) مورد بررسی قرار گرفت.}, keywords_fa = {تولید,آبزی‎پروری,کیفیت آب,آب‎های نامتعارف}, url = {https://www.jwwse.ir/article_112812.html}, eprint = {https://www.jwwse.ir/article_112812_d7ccd1f91efe83f5a1333a0ad37a4539.pdf} }